Despre mine

Fotografia mea
Bucureşti, Romania
iubesc soarele cu razele lui, stelele in splendoarea noptii, florile…si chiar ploaia…are si ea misterul si romantismul ei…

miercuri, 16 septembrie 2009

Trăieşte corect şi vei fi sănătos

“…Învăţase să trăiască pe drumuri şi să găsească o plăcere amară într-acest fel de viaţă. Dormea prin şuri, în paie, neregulat şi pe apucate, mînca pe unde şi ce putea”.

„Se aşeza să scrie, în acest timp maşina de spirt clocotea neîntrerupt, iar fumul ţigărilor se amesteca cu aburul de cafea şi alcool denaturat...”

Îmi imaginez verdictul emis de fiecare din noi unui astfel mod de viaţă. Sunt sigură că nici unul din noi nu a bănuit că anume aşa a trăit una din cele mai lucide şi enciclopedice minţi ale literaturii române, ,,geniul nepereche” Mihai Eminescu. Vasta sa activitate, munca pînă la epuizare va domni veacuri peste parfumul literaturii noastre. Dar să nu uităm că a trăit doar 39 ani, privîndu-ne astfel de posibilitatea de a-i cunoaşte în profunzime genialitatea, de a ne bucura de poezia sa atît de simplă, dar şi profundă în acelaşi timp, atît de aproape de sufletul fiecăruia din noi. Cîte opere mai putea da naştere acest talent! Oare întra-devăr era un lux pentru el „o mîncare caldă sau odaia aerisită”? Sau poate pentru o aşa viaţă a optat marele geniu? El a trăit pentru poezie, nu pentru patimile şi splendorile trupeşti. Zădarnică va fi încercarea aceluia care asemenea filei indigo va încerca să-i copie viaţa, căci nu va reuşi să ajungă la acel mister al vieţii sale.

Desigur, modul de viaţă al lui Eminescu, nu unul din cele mai corecte, a influenţat foarte mult asupra gîndirii sale. Poate că această lume a lui, o lume creată de el însuşi, l-a ajutat să scrie aşa cum a ştiut doar el, accentuîndu-i şi mai mult suferinţele pe care a reuşit să le expună în minunata sa operă. Dar ce nu i se iartă unui geniu!...

A exista este foarte uşor, poate prea uşor. Cu adevărat dificil este de a trăi corect. Trăind în mileniul III, mileniul evoluţiei şi dezvoltării multilaterale a personalităţii umane, adesea suntem puşi în faţa dilemei: de a face o alegere dintre ce este benefic pentru noi şi ce dorim noi să realizăm. Trăim într-o lume atît de complicată, cu o mulţime de probleme în ea, cu multe scopuri pe care dorim să le atingem, însă pentru care trebuie să ne epuizăm poate prea mult şi care nu sunt cele corect alese. Exigenţele noastre prea mari ne fac să devenim victime ale unui mod de viaţă pe departe de a fi unul sănătos. Muncim uneori prea mult pentru a ne atinge scopul propus şi atunci cînd ajungem să-l realizăm nu mai avem putere de a ne bucura cu adevărat de el, ne-a costat prea mult. Nu susţin astfel ideea că trebuie să ne mulţumim cu ceea ce avem, că nu trebuie să tindem spre mai mult, fiindcă odată ce vizăm obiective mai mari trebuie, respectiv, şi să muncim mai mult. Dar trebuie să existe un echilibru în tot ceea ce facem şi dorim să obţinem. Trebuie să trăim corect, iar a trăi corect înseamnă a avea un mod de viaţă adecvat în care să domnească armonia liniştei sufleteşti, căldura unui cămin, dragostea şi înţelegerea celor din jur.

Din păcate, societatea de azi promozează non-valorile care distrug formarea tinerilor. Deprinderile dăunătoare au reuşit azi să cucerească o masă prea largă de oameni: tineri şi adulţi, înstăriţi şi nevoiaşi. Tot mai mulţi găsesc refugiu în alcool, droguri, fumat, desfrîu, aleargînd după lucruri efemere, în detrimentul formării şi afirmării sale pe plan profesional, neconştientizănd faptul că aceste vicii au efecte dramatice asupra conştiinţei, simţurilor şi percepţiilor celor ce le utilizează. În fiecare zi, pe tot cuprinsul globului pămîntesc lista celor căzuţi în această capcană creşte cel puţin cu: un alcoolic, un fumător, un consumator de droguri. Cu certitudine, doar un om care îi iubeşte cu adevărat pe cei din jur, care se preţuieşte şi doreşte o viaţă lungă şi o bătrîneţe liniştită niciodată nu va cădea în ispită acestor vicii. Să nu uităm că din momentul în care ne naştem suntem robii timpului care are putere deplină asupra noastră, timpului care începe să curgă contra-cronometru. Nu putem dirija cu lucrurile superioare nouă, dar putem dirija cu modul nostru de a trăi şi anume felul de a ne construi propriul viitorul.

Ia aminte, legile vieţii sunt ascunse sub acţiunile mărunţişurilor cotidiene. Începe a trăi corect de astăzi ! Trezeşte-te dimineaţa şi admiră răsăritul de soare, bucură-te că soarele a răsărit şi pentru tine, pentru a-ţi lumina şi încălzi sufletul, priveşte-ţi chipul în oglindă şi încearcă să-l înţelegi de-i obosit sau nu, citeşte-ţi de pe faţă gîndurile şi dorinţele, zîmbeşte şi porneşte la drum pentru a realiza ce ţi-ai propus. Nu uita însă că trebuie să te opreşti uneori şi să analizezi drumul pe care ai pornit, să constaţi dacă nu are prea multe tăişuri, să vezi de merită să mergi mai departe sau e mai bine să te opreşti aici. Trăieşte cu prezentul şi viitorul, analizîndu-ţi trecutul, păstrează-ţi cugetul şi corpul şi nu uita care sunt lucrurile primordiale din viaţa ta.




4 comentarii:

Persoane interesate

Faceți căutări pe acest blog